Programma Immunologie | Gezonde generatie – SGZ

Voor de Samenwerkende Gezondheidsfondsen en de Topsector Life Sciences & Health hebben we een animatie over het Programma immunologie gemaakt.
Het script bevatte scenes die niet eenvoudig uit te leggen waren. Deze hebben we stapsgewijs en in overleg vertaald in een storyboard. Dat leverde een animatie op met niet alleen veel illustraties, maar ook delen waarbij dynamische bewegingen juist het verhaal vertellen.

Een tweede uitdaging was de vraag of de animatie genderneutraal gemaakt kon worden. We hebben een unieke stijl ontwikkeld met een losse tekenstijl.

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen en de Topsector Life Sciences & Health stelden aangevuld met cofinanciering door het bedrijfsleven 17,5 miljoen euro beschikbaar voor immunologische onderzoeken. In plaats van dat er gekeken wordt naar één specifiek ziektebeeld, is in de projecten gezocht naar de achterliggende oorzaak: de fout in het immuunsysteem. Hiermee kan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor vele immuunziekten versneld worden en kunnen patiënten beter op maat behandeld worden.

Regie en storyboard  Jaap van der Sman

Script Kirsten van den Berg

Animatie  Wouter de Graaf

Illustraties  Jaap van der Sman

Sound design  Werner Urban

Voice-over


In samenwerking met
Jannica Swieringa, Lisette Krul, Sanne Bom


In opdracht van
De Gezonde Generatie en de SGF ( samenwerkende gezondheidsfondsen)

Stappen bij het maken van deze animatie

Onderzoek
De aanpak van onze projecten verloopt via een vaste structuur van werken, die altijd begint met het vaststellen van een onderzoeksvraag. Om deze vraag beantwoord te krijgen starten wij een periode van research waarin een of meerdere experts betrokken zijn.

Script
Met deze inhoudelijke tekst starten we de volgende fase, namelijk die van het filmscript. Het filmscript is de tekst die uiteindelijk overblijft en voorgelezen wordt door de stem acteur, ook wel voice-over genoemd. Het is een beknopte samenvatting van de inhoudelijke tekst, aangepast aan het niveau van de doelgroep.

Storyboard
Zodra het filmscript is goed gekeurd ondersteunen we de tekst met beeld in het storyboard. We onderzoeken niet alleen wat er te zien moet zijn, maar ook op welke manier dit het beste kan.

Voice-over
Een voice-over bepaalt voor een groot deel de toon van de film. Per project dragen wij meerdere stem-acteurs voor die goed bij het verhaal passen. Na de keuze van de klant, gaat het filmscript naar de stem-acteur en wordt de tekst ingesproken.

Animeren
Deze opname, tezamen met het storyboard, komt bij de animator terecht. De animator laat de tekeningen uit het storyboard bewegen zodat beeld en stem-opname één geheel gaan worden.

Sound design
In de laatste fase van het film maken voegen wij geloofwaardigheid en beleving toe. Dit doen we met behulp van geluid. Geluidseffecten en muziek trekken de luisteraar in het verhaal. Speelsheid, luchtigheid, ernst, een grapje. In het geluidsspoor komt de film samen én tot leven.

Advies
Dan is de film klaar en heb je als klant een prachtig monument of helder verhaal! Wat ga je ermee doen?

Heb je een specifieke vraag of ben je op zoek naar iemand die een animatie voor je kan maken, bel of mail dan even.